sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Gili Air!

Olimme tällä erää vain yhden yön Balin saarella, mutta palaamme sinne kyllä vielä myöhemmin. Ensin löhöilisimme jonkin aikaa Gilin saarilla eli sinne suuntaisimme seuraavaksi. Gilin saaret sijaitsevat Lombokin länsirannikon läheisyydessä ja Lombok taas on saari Balin vieressä itäpuolella. Gilin saarille pääsee hitaalla/halvalla lautalla Padangbaista Lembariin ja sieltä maateitse Bangsaliin ja siitä taas lautalla Gilin saarille. Me kuitenkin päädyimme uhraamaan hieman matkabudjetistamme kalliimpaan ja nopeampaan speed boatiin, koska edellinen matkustuspäivä oli ollut niin rankka ja halusimme päästä nopeasti rannalle makoilemaan. Puolentoista tunnin speed boat -kyyti oli aika pomppuista menoa. Maria pelkäsi koko matkan ja matkapahoinvointikin meinasi alkaa vaivaamaan. Ei kuitenkaan pahasti, siitä ehkä kiittäminen SeaBand -akupisterannekkeita. Apteekista saa noin 20 euron hintaan tällaiset luontaiset pahoinvoinnin estäjät. Näiden toimivuuden varmentaminen vaatinee varmasti vielä lisätestausta.

Perille kuitenkin päästiin Marian epäilyksistä huolimatta. Gili Airin saarella vastassa odotti rento ilmapiiri ja ystävällisiä saaren asukkaita. Saarella ei ole ollenkaan moottoriajoneuvoja vaan kulkuvälineinä ovat polkupyörät tai hevoskärryt eli cidomot. Neuvottelimme hevoskärrykuskin kanssa hinnan satamasta hotellille ja hyppäsimme pikkukärryn kyytiin rinkkoinemme. Matka ei ollut pitkä ja sen olisi voinut kävelläkin, mutta tulipahan kokeiltua paikallista ”taksia”. 

Vietimme Airin saarella kuusi päivää. Päiväohjelmamme koostui yleensä rennosta olemisesta altaalla tai rannalla. Yhtenä päivänä kiersimme saaren ympäri kävellen, reissuun meni aikaa noin puolitoista tuntia. Kierroksella huomasimme ainakin, että olimme valinneet hyvän paikan majoitukselle, eli parhaimman rannan tuntumasta. Muualla päin saarta rannat eivät olleet niin valkohiekkaisia eikä vedet niin puhtaan turkooseja. Parina päivänä kävimme snorklailemassa, joka oli ensimmäinen kerta molemmille. Pientä räpiköintiä ja pärskintää oli aluksi havaittavissa, mutta kyllä se lähti siitä sujumaan. Näimme paljon erivärisiä pikkukaloja, mutta kilpikonnat valitettavasti missasimme. Niitä on kuulemma enemmän Gili Menon saarella. Yhtenä päivänä törmäsimme taas sattumalta saksalaiseen pariskuntaan, jonka olimme aiemmin tavanneet Balilla. Kävimme heidän kanssaan illallisella rantaravintolassa ja vaihdoimme kuulumisia. :) 

Gili-saarten suosiolla on silti huonotkin puolensa. Saarella ei ole omia vesivaroja paitsi tietenkin merivesi, jota käytetäänkin monissa majapaikoissa suihkuvetenä. Kaikki puhdas vesi tuodaan Lombokin saarelta veneillä. Tämä kuormittaa luontoa, samoin kuin jätteet, muoviset vesipullot yms. Myös saarten koralliriutat ovat kovalla koetuksella. Onneksi Gili Eco Trust on hoitamassa saarten ympäristöasioita, jotta katastrofeilta vältyttäisiin. Joten turistinkin on hyvä pitää mielessä ekologisuus saaren antimista nauttiessa. 

-M&J 


 Kauppa :)Paikallinen liikenneruuhka
Kurkistus bungalowiimme

Hotellin puutarhassa oli mukava rentoutua


 Hotellimme uima-allas


Saarella rakennettiin paljon uutta 


Auf Wiedersehen Melanie&Joshua! :) 

 

9 kommenttia:

 1. Mahtavan näköisiä maisemia! Kuvien ja kertomuksien kautta on taas yksi uusi kohde omaan 'pakko mennä' listaan merkitty! :)
  -Kaisa-

  VastaaPoista
 2. good posture from both of you in the picture, greetings from your chiropractor.

  VastaaPoista
 3. Näittekö kunnon leguaaneja? Ja oliko Gili Air Hotellin lähellä vielä maapaloja myynnissä :D? Hyvvää matkan jatkoa! t. K-P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka ja kiitoksia! On jäänyt toistaiseksi vain gekko-tasolle meidän liskokokemukset. Trawanganin saarella oli myynnissä ränsistynyt hotellikompleksi. ;)

   Poista