maanantai 3. maaliskuuta 2014

Fox Glacier & Lake Matheson

Lähdimme seuraavaksi ajelemaan kohti eteläsaaren länsirannikkoa. Kolmessa viikossa ei ehdi millään kaikkea näkemään, joten oli pakko tehdä karsintaa paikoista joissa käydään. Päädyimme jättämään väliin muun muassa lähivuosina maanjäristyksen kokeneen Christchurchin kaupungin, joka sijaitsee itärannikolla. Ajoimme Queenstownista vuoristoteitä pitkin, Wanakan kautta, Makarora -nimiseen kylään yöpymään. Siellä oli hieman halvempaa majoitusta kuin lähikaupungeissa. Makarorassa ei kännykät tai mobiilinetit toimineet, joten siellä kulutettiinkin ilta pienellä kävelylenkillä sekä lukemalla kirjoja. Asukkaita tässä kylässä on noin 80. :) 

Länsirannikolta löytyy kaksi jäätikköä; Fox Glacier ja Franz Joseph. Seuraavana päivänä lähdimme liikkeelle ja päätimme käydä Fox Glacierilla. Foxille päästyämme parkkeerasimme auton ja lähdimme kävelemään merkittyä reittiä, jonka varrelta luulimme jäätikön näkyvän. Reitti oli kuitenkin sellainen, josta oli joskus näkynyt jäätikkö, mutta se on ajan saatossa sulanut niin eipä sieltä mitään näkynyt. Tulipahan lenkkeiltyä... Ajoimme auton seuraavalle parkkipaikalle, josta oli pääsy jäätikön reunalle. Sinne päästäkseen piti kävellä puoli tuntia ja tästä osa oli tosi jyrkkää rinnettä, joka pisti hieman puuskuttamaan. Jäätikkö löytyi kahden vuoren välisestä solasta. Mielikuvieni mukaan se olisi ollut kirkkaan sinertävä, mutta todellisuudessa se olikin likaisen näköinen. ;)  

Seuraavana päivänä kävimme Lake Mathesonilla. Järvi oli siinä yöpaikkamme lähettyvillä ja kohdetta oli kehuttu netissä. Ei se näin "tuhansien järvien maan" -asukkaana ollut mikään ällistyttävän hieno kokemus mutta saimmepahan taas pientä kuntoilua kun kävelimme järven ympäri. Parkkipaikalta oli lisäksi kivat näkymät Mount Cookille. Järven hienous on juuri siinä, että tyynellä ja pilvettömällä säällä Mount Cook heijastuu järven pintaan. Säät eivät olleet meidän puolellamme tällä kertaa, joten emme saaneet ikuistettua kunnolla tätä heijastusta. 

Eteläsaarella on todella rauhallista ja asutusta ei maaseudulla juurikaan näy. Maassa on vain reilut neljä miljoonaa asukasta ja suurin osa asuu pohjoissaarella. Lampaita siellä sitten on sitäkin enemmän, noin 40 miljoonaa. Alla yksi heistä. 

-Maria


Sympaattinen Cardronan kylä

 
Maisemia matkan varrelta 


 Fox Glacierilla silta joka hytkyi kivasti kävellessä

Menossa jäätikölle
Mt Cook, Uuden-Seelannin korkein vuori (3,7 km)

Lake Matheson


2 kommenttia:

 1. Onpas siellä tosiaan vähän asukkaita, en ole koskaan ajatellutkaan :) Mitä lämpomittari näyttää? Täällä ollaan jo plussan puolella, kevät alkakoon!

  -Elina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä kuulemma on kevään merkkejä ilmassa, kiva juttu! Täällä Santiagossa on sellaset 30 astetta. Uudessa-Seelannissa oli vähän samantyyppistä kuin Suomen kesällä, reilut 20 astetta ja välillä sateli vettä.

   Poista